Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2008 17:40 - The Island - Островът
Автор: redguy Категория: Хоби   
Прочетен: 2525 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изглежда не съм обърнал достатъчно внимание на този филм, когато се появи по кината през 2005.
Бях останал с впечатлението, че това е трилър с отвлечена визия, бавен ход на действието и тематика, заемка от Шестия Ден със Шварценегер (Свобода за клонингите!). Вместо това, се оказа, че филмът е по-скоро екшън (!). Явно хората в Холивуд са съгласни, че няма смисъл от нравоучителни приказки и са се захванали директно с кютека.
Е, добре де, не само кютек. Има и малко съспенс... ама малко.

Всъщност филмът започва интересно и загадъчно - близко бъдеще, някакво изолирано общество, живеещо по странни полу-военни правила в гигантски бункер, а всички изпълнени с идея-фикс - да спечелят от Лотарията и да бъдат изпратени на Острова - последното оцеляло чисто място на Земята, незасегнато от "заразата". 

Естествено зрителят знае (най-малкото от обложката на DVD-то или от рекламните спотове), че нещо не е наред. Хората се оказват клонинги, отглеждани с едно единствено предназначение - като донори на органи. По едно време един от тях случайно разбира за какво става въпрос и тук свършва трилъра и започва екшъна.

Очаквах (и ми се искаше) това да е един интелигентен sci-fi трилър с провокативни идеи, дълги и хитроумни диалози, напрежение и тягостни моменти - нещо като 1984. Вместо това имаме режисьора Майкъл Бей и тонове каскади, специални ефекти, стрелба, насилие и убиване. Не че не харесвам и такива филми (да не кажа, че само такива гледам;), но както казах, очаквах друго. Трябва да призная, че екшънът е на страхотно ниво, а Майкъл Бей доказва, че има око за ефектни магистрални преследвания (Скалата (1996), Лоши момчета (1995, 2003)).
Жалко, защото в първата част на филма дори добих тягостно и неприятно усещане, бидейки съпричастен с нерадостната съдба на героите. Особено моментът, в който негърът се събуди по време на операцията и го заловиха. Гадно! 
Но после героят на Юън Макгрегър се превърна в екшън герой, почна да стреля и обезсмисли уязвимостта си, която се опитваха да внушат в първата част на филма.
А когато гл. герой накрая реши, че трябва да се върне и да разобличи на място лошите, като превземе сам, заедно с гаджето си и едно пищовче военен обект, вече ми дойде множко. В един момент уж се прокарват разни етични казуси, а после вече гледаме Командо.
Както и да е... 
Въпреки всичко филмът ми хареса и пак бих го гледал, но само заради магистралното преследване.

Висока оценка на актьорската игра, режисура, кинематография, арт дизайн, грим... Слаба оценка за цялостната концепция.

Сложил съм в списъка си за гледане на филми Children of Men 2007 (Децата на хората) и "Code 46", които са все sci-fi трилъри. Надявам се, че поне един от двата ще е това, което ми се искаше да е Островът.



Тагове:   island,   Островът,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: redguy
Категория: Изкуство
Прочетен: 23550
Постинги: 5
Коментари: 10
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031